Kuinka menestyä sosiaalisessa mediassa 2020-luvulla

Sosiaalinen media on kaikkea muuta kuin kuollut, mutta jos kuvittelit yrityksesi, tai henkilökohtaisen brändisi saavuttavan suosiota sillä, että maksat FB-mainonnasta, olet pahasti hakoteillä. Nykypäivän sosiaalinen media ei ole enää samanlainen, jota se oli 10 vuotta sitten. Olemme tulleet siihen pisteeseen, että Facebookin kaltaiset jättiläiset alkavat yhä enemmän menettää suosiotaan, ja tilalle tulee uusia sovelluksia, kuten Snapchatit, tai Instagrammit – Okei, IG ei varsinaisesti ole uusi sovellus, mutta se on onnistunut pitämään uuden “tuntuman” tekemisessään. 

Mitä sosiaalisessa mediassa menestyminen sitten oikein vaatii? Tarvitsenko sadoilla euroilla erilaisia twitter-botteja, tai joudunko ostamaan keinotekoisia seuraajia jotta pääsen alkuun?

Sosiaalinen media palaa juurilleen

Sosiaalinen media oli aikoinaan “rehellinen” media, ennen kuin valtiot ja muut omaa agendaansa ajavat tahot pääsivät käsiksi näihin, ja alustoja ylläpitävät henkilöt tajusivat, että ihmisten agendalla on helppo tehdä rahaa. Ei ole edes mikään foliohattuteoria, mutta esimerkiksi pelkästään Facebook pystyy vaikuttamaan yksittäisten maiden vaaleihin. Eikö tässä kohtaa ole mielestäsi hieman liikaa valtaa yhdellä yrityksellä, joka käytännössä pystyy rahaa vastaan manipuloimaan ihmisiä? Tämä on yksi syy sille, miksi Facebook ei vaihtuvaa sukupolvea enää innosta samalla tavalla, kuin valtaosaa sen käyttäjistä tällä hetkellä (demografisesti vanhempaa ikäluokkaa). Facebook on jossain määrin menettänyt kredibiliteettinsä, eikä sitä ole enää mahdollista saada takaisin. 

Mikäli haluat menestyä sosiaalisen median parissa, tulee sinun tuottaa aitoa, reilua sekä rehtiä sisältöä seuraajillesi. Mikäli rupeat välittömästi jakamaan affiliate-linkkejä esim. nettikasinoita mainostaville sivustoille, edessäsi on pitkä ja kivinen tie. Kyseisissä sivustoissa ei sinänsä mitään vikaa ole, mutta jakamiesi linkkien pitää tuottaa seuraajillesi jonkinlaista sisältöarvoa, eikä pelkästään huutaa, että “KLIKKAA MINUA, JOTTA SAAN RAHAA”. 

  1. Ole oma itsesi
  2. Ole aito
  3. Ole rehellinen

Ole säännöllinen

Säännöllisyys sekä pitkäjänteisyys on päivän sana. Mikäli seuraajasi tietävät, että sinulta on tulossa mielenkiintoinen postaus esimerkiksi jokaisen viikon torstaina, he osaavat tätä jo valmiiksi odottaa. Mikäli postaat kuvan keskiviikkona, seuraavan kirjoituksen kahden viikon päästä, ja siitä seuraavana päivän taas kuvan, ei sosiaalisen median käyttäytymisessäsi ole juurikaan johdonmukaisuutta. Johdonmukaisuus ei kuitenkaan tarkoita “SoMe-Bottien” käyttöä, vaan kaiken sisällön tulisi olla uniikkia sekä personalisoitua. Kuten varmasti tässä kohtaa saatatkin jo huomata, sosiaalisen median ylläpitäminen on parhaimmillaan rankkaa työtä, eikä menestys tosiaankaan sitä kautta tule hetkessä. Miksi sitten niin monet ihmiset haaveilet sosiaalisen median kautta tavoiteltavaa menestystä? Suurin syy tälle piilee siinä, että kun hommat on vihdoin saatu rullaamaan, työnteko vähenee merkittävästi, mutta rahavirrat sen sijaan kasvavat. Monet julkkikset, tai isot yritykset palkkaavatkin ulkopuolisia henkilöitä hoitamaan sosiaalisen median tilejään. 

Älä yritä monetisoida liian nopeasti
Mikäli menet Instagramiin, siellä jokainen teinivuosiaan läpi käyvä suomalainen tyttö yrittää myydä sinulle milloin kasvovettä ja milloin jonkinlaisia vitamiinilisiä. Heillä saattaa olla muutamia satoja seuraajia, joka tarkoittaa sitä, että monetisointia on yritetty aivan liian aikaisin. Mikäli yrität rahastaa seuraajillasi liian aikaisin, et tule koskaan näkemään niin isoa orgaanista kasvua, jonka voisit saavuttaa omaperäisellä sekä aidolla sisällöllä. Tämä liittyy siis olennaisena osana pitkäjänteisyyteen, jossa sinulla pitää olla malttia alussa, mikäli haluat joskus passiivisen rahavirran sosiaalisen mediasi kautta luoda. Ei ole mitään tiettyä lukua siitä, montako seuraajaa sinulla pitäisi olla, mutta suosittelemme seuraamaan orgaanisen kasvusi lukuja, jotta osaat päätellä, onko sen hetkisessä tekemisessäsi kenties jotain vialla, vai jatketaanko samaan malliin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *