Android-tablettien suosio oli lyhytaikainen

Vuonna 2010 oltiin tilanteessa, jossa kasvaville Android-tablettien markkinoille oli tarjolla valtavasti potentiaalia. Apple oli juuri julkaissut ensimmäisen iPadinsa, jonka johdosta kuluttajien keskuudessa oli paljon kiinnostusta vastaavia tuotteita kohtaan. Moni ajatteli, että Android-valmistajat kykenisivät varmasti vastaamaan kuluttajien kysyntään ja haalimaan suuren siivun markkinoista järkevästi hinnoitelluilla laitteillaan, kuten oli käynyt matkapuhelintenkin saralla. Jostain syystä näin ei kuitenkaan käynyt.

Tarjonta on supistunut

Markkinoilla on toki vielä jonkun verran Android-tabletteja, mutta niiden myyntiluvut eivät ole suuri ylpeydenaihe. Viime vuosina yksi suosituimmista Android-tablettien valmistajista on ollut Amazon, joka käyttää laitteissaan Androidin Fire Os -versiota, joka ei sisällä edes Googlen Play-kauppaa tai esiasennettuja Googlen omia sovelluksia. Amazonin Fire-tabletit ovat äärimmäisen edullisia, ja ne ovat suunnattu lähinnä lapsille ja muille kevyille käyttäjille.

Valmistajat ja Google vetäytyvät kisasta

Vaikka varsinkin Amazon saa vielä myytyä halpoja tablettejaan – kesäkuussa 2019 uudistetun Fire 7 -mallin hinta on pidetty Yhdysvalloissa 50 dollarissa – median kulutusta varten varsinkin lapsille ja nuorille tarkoitettuina laitteina, valitsevat ne, joilla on varaa maksaa reilusti enemmän loistavasta medialaitteesta mieluummin digitaalisista taulutietokoneista parhaana pidettävän iPadin. Useimmat Android-valmistajat lähinnä Samsungia ja Huaweita lukuun ottamatta ovatkin jo vetäytyneet pois kisasta.

Selvin viesti Android-tablettien kuolemasta tulee kuitenkin itseltään Googlelta, joka ei tarjonnut alun perin Android Pie -käyttöjärjestelmän kehittäjäversiota yhdellekään tabletille. Kesäkuussa 2018 Google poisti Android-sivustolta tablettiosion hetkellisesti kokonaan pois. Vaikka tämä tapahtuikin oletettavasti erehdyksessä, ei kyseisen sivuston tablettilistaus ole kovin mairitteleva: sivustolla luetellaan vain jo osin ikääntyvät neljä tablettimallia Samsungilta, Lenovolta ja Sonylta. Android-tablettien kuolema oli useiden harha-askelien lopputulos.

Tablettien optimointi oli heikkoa

Jo vuonna 2010 esitelty Samsung Galaxy Tab edusti kehnoa alkua Android-tableteille. Matkapuhelinrintamalla kilpailussa menestynyt Samsung halusi innokkaasti haastaa Applen markkinoille tuoman uuden iPadin, mutta Galaxy Tab käytti Android 2.2 -käyttöjärjestelmää, jota ei oltu optimoitu lainkaan tableteille. Kyseessä oli lähinnä ylikokoinen älypuhelin kehnosti soveltuvalla käyttöjärjestelmällä. Tabletissa oli mukana myös Samsungin huonosti optimoitu TouchWiz-käyttöliittymä, minkä käyttäminen toi tabletin omistajille harmaita hiuksia.

Kun Google julkaisi lopulta Android-käyttöjärjestelmästään uuden 3.0 Honeycomb -version, joka oli suunniteltu parantamaan käyttökokemusta tabletilla, johti se heikkoon kolmansien osapuolten sovellusten optimointiin Android-tableteille, sillä monet kehittäjät olivat jo nähneet paljon vaivaa kehitettyään sovelluksia 2.3 Gingerbread -versiolle, ja monet jättivätkin optimoinnin tableteille kokonaan väliin. Applen iPadin ohjelmisto taas kehittyi samaan aikaan nopeaan tahtiin, kun kehittäjillä oli paremmat työkalut ja kuluttajien esittämä tarve optimoinnille.

Android-valmistajat keskittyivät matkapuhelimiin

Android-valmistajien tuotekehityksen painopiste oli yksinomaan älypuhelinten valmistuksessa. Android-tabletit saivat jälleen uuden naulan arkkuunsa, kun markkinoille saapuivat Samsung Galaxy Note II kaltaiset “phabletit”, jotka ottivat parhaat palat puhelimista ja tableteista. Niissä oli suuri näyttö ja toisinaan myös kosketuskynä, ja niiden sovellustuki oli erinomainen. Tätä seurannut suurikokoisten älypuhelinten kasvu osoitti, että Android-tablettien tulevaisuus alkoi olla jo pikkuhiljaa tuhoon tuomittu.

Samaan aikaan markkinoilla oli runsain mitoin myös Android-tabletteja, joiden joukossa oli paljon hyvin rakennettuja ja aidosti innovatiivisia laitteita. Markkinoilla alkoi olla jo itse asiassa ylitarjontaa. Vaihtoehtojen määrä oli huikea ja valinta oli vaikea, sillä laitteille ei ollut varsinaisesti mitään laadullisia standardeja, joihin kuluttaja voisi luottaa. Android-laitteen ostaminen olikin jossain mielessä hieman arpapeliä vaikkapa Applen valmistamiin laitteisiin verrattuna.

Viimeiset tablettimallit

Vielä muutama vuosi sitten markkinat pursusivat eri matkapuhelinvalmistajien erilaisia tablettimalleja, joiden ominaisuuslistaukset erosivat toisistaan milloin milläkin osa-alueella. Joissain malleissa panostettiin ruudun kokoon, prosessointitehoon, sisäiseen muistiin ja tallennustilan laajennettavuuteen, toiset oli tarkoitettu halvoiksi medialukulaitteiksi ja toiset täysiverisiksi pelikoneiksi. Mutta kun valmistajat havaitsivat, etteivät laitteet saaneet menestystä tablettimarkkinoilla, ne alkoivat hiljalleen peräytyä ja vetää tuotteitaan yksi kerrallaan pois markkinoilta.

Tällä hetkellä markkinoilla on vain kourallinen muutamien valmistajien huippumalleja, jotka kykenevät laittamaan kampoihin Applen iPadille, kuten Samsungin Galaxy Tab S4. Monien Android-tablettien ystävien mielestä viimeinen loistava Android-tabletti oli Googlen vuonna 2016 esittelemä Pixel C. Mutta edes Pixel C:n ei ollut julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan tarkoitus toimia pelkästään Androidilla, vaan sitä oli tarkoitus käyttää selainpohjaisella Chrome OS -käyttöjärjestelmällä, joka ei kuitenkaan valmistunut ajoissa.

Chrome OS ja tablettien tulevaisuus

Chrome OS on kehittynyt paljon muutaman viimeisen vuoden aikana ja on selkeästi nähtävissä, että kyseessä on käyttöjärjestelmä, jonka varaan Google lataa toiveensa suurempia kosketusnäytöllisiä laitteita ajatellen. Vaikka Google saattoikin menettää tilaisuutensa mediakäyttöön tarkoitettujen tablettien markkinoilla, on sillä käsissään loistava mahdollisuus tuotannollisemmilla markkinoilla. Chromebookit ovat olleet suuri menestys varsinkin kouluissa niiden edullisen hinnan ja helppokäyttöisen G Suite -ohjelmiston ansiosta.

Monet Androidin ystävät eivät ole kovinkaan innoissaan Chrome OS -laitteiden noususta Android-tablettien epäonnistumisen tuhkista, sillä Android-sovellukset eivät ole täydellisesti optimoituja niiden suuremmille näytöille, eivätkä esimerkiksi notifikaatioiden kaltaiset asiat pyöri yhtä sujuvasti Chrome OS:llä kuin Androidilla. Googlella on kuitenkin hämmästyttävästi käsissään loistava tilaisuus tuotannolliseen käyttöön tarkoitettujen tablettien markkinoilla epäonnistuneiden Android-tablettien jälkeen. Apple haluaa varmasti nyt myös tuosta markkinasegmentistä oman osansa.