Applikaatioista apua arjen kiireisiin

Joka paikassa mukana kulkevaan puhelimeen saa nykyisin ladattua monenlaisia appseja, eli applikaatioita. Tarjonta on kasvanut nopeasti, eikä kaikkia eteen tulevia sovelluksia kannata ladata täyttämään puhelimen muistia. Tässäkin asiassa vähemmän on usein enemmän, sillä valtava sovellusten määrä saattaa lopulta kääntyä itseään vastaan ja tehdä arjesta jopa monimutkaisempaa. Applikaatioita ladatessa on hyvä tarkastella oman arjen kipupisteitä – mihin tarvitsen eniten apua?

Mukana kulkeva tehopakkaus, eli älypuhelin, voi toimia sovellusten avulla apuna sieniretkellä, painonhallinnassa, tapahtumien organisoimisessa ja matkoilla. Osa sovelluksista, kuten kalenteri ja sykemittari, kestävät aikaa, mutta tiettyjä niistä, kuten raskausajan muutoksiin keskittyvää muutoskalenteria, tarvitsee vain hetken. Useita sovelluksia on tarjolla eri valmistajilta, ja käyttäjä voi tutustua niiden arvioihin tai sovelluksen introon ennen valintaa. Laadukas sovellus säästää aikaa ja vaivaa.

Talouden hallinta

Sovellukset auttavat muistamaan, hankkimaan tietoa ja helpottavat sen tallentamista. Ne toimivat tietopankkina ja konkreettisena apuna, riippuen käyttötarkoituksesta. Oman talouden budjetointiin löytyy lukuisia erilaisia applikaatioita, kuten Wally. Sen avulla on mahdollista merkitä ylös ostokset ja ostopaikat. Erottelusta on helppo seurata, miten rahaa kuluu eri aikoina ja mihin. Budjettisovellukset tukevat hyvin säästökuuria, ja niistä löytyy historia omasta rahankäytöstä.

Ulkomailla puhelimeen on näppärä asentaa valuuttamuuntimia, jolloin hinnat ja kulut saadaan nopeasti puhelimen ruudulle. Puhelimeen on mahdollista ladata ohjelmia, joiden avulla jyvitetään isomman porukan kuluja esimerkiksi festareilla tai lomamatkalla. Tällöin yhteisten ruokailujen tai retkien kulut saadaan jaettua helposti, eikä mukava tunnelma kärsi latistavasta laskun pohdiskelusta. Oman talouden budjettisovelluksista saa useimmiten pidemmän aikavälin yhteenvedon, jonka perusteella selviää mihin omat rahat pääosin uppoavat.

Liiku ja hallitse painoa

Terveyteen, painonhallintaan ja liikkumiseen keskittyvät appsit ovat suosittuja. Niitä onkin tarjolla valtavasti, ja parhaiden löytäminen vaatii hieman tutkimustyötä. Valittavana on puhtaita kalorilaskureita, joista laihduttaja löytää lähes kaikkien ruoka-aineiden kalorit ja pystyy luomaan itselleen päiväkohtaisia tavoitteita. Tällainen on esimerkiksi Calorific. Lifesum on samantyylinen sovellus, joka tukee painonhallitsijan pitkäaikaisia tavoitteita, mutta vaatii sovelluksen lisäksi myös luonteenlujuutta. Mikään sovellus ei yksinään laihduta, vaan toimii tavoitteiden tukena.

Liikuntaan innostavissa sovelluksissa voi kisata itsensä kanssa tai muita vastaan. Osa sovelluksista kuten Argus haastaa käyttäjän kisaamaan muiden kanssa. Oman harjoittelupäiväkirjan ylläpito tekee liikunnasta hauskempaa ja tavoitteellisempaa, tulosten seuraaminen kirittää rikkomaan omia ennätyksiä ja sovellusten muistutukset saavat ylös sohvanpohjalta silloinkin, kun sinne käpertyminen vetää puoleensa. Seven 7 minute workout -sovellus sopii kiireiselle liikkujalle, joka ehtii suorittaa päivittäisen 7 minuutin spurtin sovelluksen avulla.

Syö, juo ja nauti

Ruuanlaittamiseen, ruuan tilaamiseen ja reseptihakuun löytyy liuta sovelluksia. Osa niistä on alueellisia, kuten ruuan tilaamiseen paneutuvat sovellukset ja tietyt reseptiohjelmat ruoka-aineiden vaihtelevuuden mukaan. Vegaaneille, sekaaneille, viininmaistelijoille ja oluenpanijoille löytyy jokaiselle omat huvinsa. Ruuanvalmistuksen tekniikkoihin löytyy appseja, jotka opettavat kuinka granaattiomena kuoritaan, kananmuna keitetään tai sipuli pilkotaan ilman kyyneleitä. Kotikokeille löytyy ohjelmia, joiden avulla on helppo valita vaadittavat raaka-aineet listalle, josta ne löytyvät kauppareissulla.

Reseptihaku sovellusten avulla on nykyisin todella helppoa. Useimmissa palveluissa ruokareseptit on jaettu lukuisiin alakategorioihin, joista on helppo etsiä illan ruokaideaa esimerkiksi kaapista löytyvien raaka-aineiden, ruokarajoitteiden tai mieltymysten avulla. Opetusvideoiden ja yksityiskohtaisten ohjeiden avulla ruuan valmistus sujuu helposti. Ruuan tilaamisen apuna toimii Wolt, joka listaa oman alueen sen hetken tarjouksia ja kotiin kuljettavia ravintoloita. Viiniystäville sovellukset tarjoavat arvioita ja suosituksia erilaisista tuotteista.

Arki listoilla

Oman arjen listoittaminen on loputonta huvia niitä rakastaville. Monissa palveluissa ilmaisversioissa tarjotaan yksinkertaisemmat työkalut, joiden avulla kauppalistat ja tapahtumat pysyvät säntillisessä järjestyksessä puhelimen muistissa. Applikaatio muistuttaa kaverin synttäreistä, ja iloa päiväjärjestyksen ylläpitoon löytyy sovelluksen värikartoista ja muista jaotteluista. Maksullisien versioiden avulla on mahdollista laajentaa toiminta etsimään esimerkiksi hääpäivämerkinnän kohdalle läheltä löytyviä sopivia illallispaikkoja. Yksi parhaimpia puolia on mahdollisuus jakaa listoja perheenjäsenten kesken.

Terveys ja lääkkeet

Naisten keskuudessa suosittuja ovat kuukautiskiertoon liittyvät appsit sekä raskauden ajan muutoksiin painottuvat sovellukset. Niiden avulla on mahdollista tutkia hedelmöityksen otollista hedelmöityksen ajankohtaa ja seurata sikiön vaiheita. Lääkkeiden ottamisesta muistuttavat sovellukset voivat olla erityisen tarpeellisia vanhemmille ihmisille. Lääkkeiden vaikutuksista, sivuoireista ja varoituksista löytyy tietoa tietystä applikaatioista, johon on mahdollista syöttää lääkkeen nimi tai pakkauksen viivakoodi. Haut voi tallentaa itselleen sähköpostiin.

Mielenhallintaa puhelimesta

Kiireisen arjen pyörteissä erilaiset meditaatioharjoitukset ja ajan hallitaan perustuvat appsit kasvattavat suosiotaan. Meditaatioharjoituksia tai vaikkapa joogatuokioita voi järjestää missä tahansa, milloin tahansa. Mindsurf auttaa hallitsemaan arkea itsetutkiskelun ja ajankäytön seurannan avulla. Sen tarkoitus on alentaa stressiä, ja antaa käyttäjälle tietoa siitä, mihin aika kuluu. Mindsurf auttaa tunnistamaan stressitason, omat tunteet ja sen hetkisen elämänlaadun. Sovelluksia varten käyttäjältä vaaditaan avoimuutta ja omistautumista.

Arjen appsit – hyödyllisiä vai ajan hukkaa?

Sovellukset voidaan jakaa ilmaisiin ja maksullisiin, sekä konkreettisiin ja elämänlaatua parantaviin. On olemassa huonoja ja todella hyviä sovelluksia, joiden tarve liittyy kunkin elämäntilanteeseen. Aiemmin kauppalistat unohtuivat helposti laukunpohjalle ja lupaukset terveistä elämäntavoista jäivät ajatuksiksi. Nyt ne kulkevat tehokkaasti mukana muistuttamassa joka paikassa. Puhelin piippaa kävelemään vielä 300 askelta lisää tai herättää aamuvarhaisella joogaharjoituksiin. Kauppalista on valmiina ruudulla, ja apu arkeen on aina ulottuvilla.