Kuinka valita itselleen sopiva älypuhelin?

Älypuhelimien suhteen on nykyään niin runsaasti valinnanvaraa, että kannattaa todella käyttää hieman aikaa löytääkseen itselleen sopiva puhelin. Perustoiminnot ovat toki melko samanlaisia, mutta kiinnittämällä huomiota pieniin yksityiskohtiin, on mahdollista löytää puhelin, joka vastaa parhaiten juuri omia tarpeita. Älypuhelimien vaihtelu esiintyy esimerkiksi käyttöjärjestelmissä ja niiden ominaisuuksissa. Lisäksi eroa on muun muassa tarvittavissa lisäosissa ja siinä miten puhelin sopii omaan käyttöön.

Löydä itsellesi sopiva käyttöjärjestelmä

Älypuhelimessa on käyttöjärjestelmä, jonka mukaan se toimii. Tällä hetkellä kaksi käyttöjärjestelmää on vallannut suurimman osan markkinoiden älypuhelimista. Nämä ovat Android ja iOS. Windowsin osuus kasvoi hetken aikaa Lumia-puhelimissa, mutta sen suosio on hiljalleen hiipunut. Käyttöjärjestelmä on usein merkittävin syy, miksi moni suosii juuri tietyn merkin älypuhelimia ja käyttöjärjestelmän selvittäminen tulisikin olla ensimmäisten asioiden joukossa uutta älypuhelinta valitessa.

Miksi käyttöjärjestelmä on tärkeä?

Käyttöjärjestelmä määrittää älypuhelimen käytettävyyden ja hyvä ja toimiva järjestelmä helpottaa puhelimen käyttäjän arkea. Käyttöjärjestelmä näkyy jo heti aloitusruudussa toimintojen sijoitteluna ja moni toiseen järjestelmään tottunut saattaakin aluksi olla epätoivon partaalla uuden järjestelmän kanssa, mikäli se on kovin erilainen. Järjestelmien erot näkyvät muun muassa muokattavuudessa, turvallisuudessa ja hinnassa. Valinnan voi tehdä sen mukaan mitä käyttötarkoituksia omalle älypuhelimelle on.

Applen puhelimissa käyttöliittymä on iOS, kun taas esimerkiksi Samsung ja OnePlus käyttävät Googlen luomaa Android järjestelmää. Windows löytyy Microsoftin älypuhelimista, mutta tällä hetkellä Microsoft ei toimita turvallisuuspäivityksiä puhelimiinsa, joten käyttö saattaa olla riskialtista. iOS ja Android eroavat toisistaan esimerkiksi muokattavuudessa. Android on helpommin säädettävissä juuri sellaiseksi, kuin itse haluaa, iOS on hieman jäykempi. Eroavuutta löytyy myös hinnassa ja uudet Android-puhelimet ovat usein edullisempia.

Valitse älypuhelin omien tarpeiden mukaan

Kun käyttöjärjestelmä on valittu, on aika siirtyä valitsemaan itse älypuhelinta. Jos iOS-käyttöjärjestelmä on oma valintasi, on vaihtoehtoja vähemmän kuin Android-puhelimissa. Applen iPhoneista voi kuitenkin valita uudemman tai vanhemman mallin oman preferenssin mukaan. Android antaa enemmän vaihtoehtoja, sillä useammat älypuhelinvalmistajat ovat ottaneet sen omaksi käyttöjärjestelmäkseen. Android-puhelimissa valmistajien suhteen voi muun muassa kilpailuttaa älypuhelimia hinnalla tai valita sellaisia ominaisuuksia, mitä eniten tarvitsee.

Yksi huomioitava asia on se, että älypuhelimen saa kytkettyä myös muihin oman kodin laitteisiin, joten jos omistaa esimerkiksi Applen koneen ja/tai tabletin, on iOS-käyttöjärjestelmällä toimiva puhelin melko luonnollinen valinta. Toisaalta taas langattomat yhteydet, esimerkiksi bluetooth, toimivat riippumatta laitteen käyttöjärjestelmästä. Android on Googlen luoma, joten siihen saa helposti synkronoitua myös muut Googlen-tilit, kuten sähköpostin ja kalenterin. Tosin Google tuottaa nämä järjestelmät myös Applelle.

Mihin tarkoitukseen käytät älypuhelinta?

Kun älypuhelimen käyttöjärjestelmä ja valmistaja on valittu, kannattaa pohtia hetki mihin tarkoitukseen älypuhelinta aikoo käyttää, sillä se vaikuttaa valittaviin ominaisuuksiin. Harva käyttää puhelintaan nykyään enää pelkästään soittamiseen tai viestien lähetykseen vaan se voi toimia esimerkiksi kamerana, sähköpostina, kalenterina, askelmittarina, pelikoneena, sanomalehtenä tai vaikka kaikkina edellisinä. Mieti siis ensin, mitä haluat älypuhelimellasi eniten tehdä, sillä sen mukaan kannattaa valita eri ominaisuuksia.

Jos haluaa käyttää älypuhelinta esimerkiksi pelaamiseen, joutuu siihen todennäköisesti sijoittamaan hieman enemmän rahaa saadakseen hyvän pelikokemuksen. Tämä vaatii älypuhelimelta yleensä hyvää RAM-muistia, hyvää resoluutiota ja pitkäkestoista akkua. Erityisesti hyvä RAM-muisti on tärkeä, sillä se vaikuttaa älypuhelimen suorituskykyyn ja siihen, kuinka älypuhelin kykenee pyörittämään useita sovelluksia samaan aikaan. Jos älypuhelinta aikoo käyttää kevyemmässä määrin esimerkiksi sosiaaliseen mediaan, kuvaamiseen ja viesteihin, RAM-muistin merkitys on pienempi.

Kamera ja internet ovat huomattavan tärkeitä monelle

Kamera on yksi älypuhelimien arvostetuimpia osia ja hyvät puhelimien kamerat vetävät vertoja järjestelmäkameroiden kuvausominaisuuksille. Jos olet innokas kuvaaja, kannattaa puhelimessa panostaa siihen, että se sisältää vähintään 10 megapikselin kameran. Ammattilaisten laatua tavoitteleva voi tähdätä korkeammalle, jopa 15 megapikselin kameroihin. Jos kuvia ottaa lähinnä työkäyttöön, eikä niiden ulkonäöllä ole suurta merkitystä, kunhan ne ovat lukukelpoisia, voi hyvin hankkia alle 7 megapikselin kameran.

Kameran megapikseleiden lisäksi kuvan laatuun vaikuttaa myös älypuhelimeen saatavilla olevat kuvanmuokkausohjelmat. Osa siirtää kuvat mieluummin koneelle ja muokkaa ne siellä, mutta varsinkin uudemmissa malleissa kuvanmuokkaus onnistuu mainiosti myös suoraan älypuhelimessa. Kuvien siirtoon ja jakamiseen vaikuttaa myös internet, joka osittain riippuu myös älypuhelimen liittymästä ja saatavilla olevasta verkosta. Monet uudemmat älypuhelimet toimivat jo 5G-yhteydellä, mikä tekee niistä erittäin nopeita ja sujuvia internetin suhteen.

Valitse älypuhelin, joka sopii elämäntyyliisi

Älypuhelimissa esiintyy nykyään huomattavan hienoja ja monimutkaisia ominaisuuksia, mikä vaikuttaa luonnollisesti myös siihen, että ne kuluttavat runsaasti akkua sekä muistia, eivätkä kestä samanlaista romurallia kuin vanhat yksinkertaisemmat puhelimet. Moni valmistaja on kuitenkin panostanut myös älypuhelimiin, jotka sopivat menevämpään elämäntyyliin ja niissä on esimerkiksi vahvistettu näyttö, roiskesuoja ja kovemmat kuoret. Jos siis kokee, että tarvitsee älypuhelimen, joka kestää omassa menossa mukana, tämäkin on mahdollista.

Älypuhelimien akkujen kestävyys on myös viimeaikoina puhuttanut paljon ja moni haluaakin mielellään puhelimen, jonka akku on mahdollisimman pitkäkestoinen. Uusissa älypuhelimissa akkuihin onkin panostettu ja niihin on saatavilla lisäosia, jotka helpottavat lataamista myös tien päällä. Käyttömukavuuteen vaikuttaa myös puhelimen koko, sillä suurimmat mallit eivät mahdu helposti taskuun, jonka moni voi kokea ärsyttäväksi. Käytä huolellisesti aikaa päätökseen uudesta älypuhelimesta, jotta valinta on juuri sinulle oikea.