Tulevaisuuden 5G on jo täällä

Mobiiliverkkojen uusin askel 5G on nyt kaikkien huulilla. Koska 5G-teknologia on vielä kehitysvaiheessa, ei kaikkia sen sisältämiä ominaisuuksia välttämättä tiedetä: sen tuomat uudet mahdollisuudet tullaan näkemään vasta muutaman vuoden päästä. Aiempi kehitysaskel 3G-verkosta 4G:hen vuonna 2011 nopeutti internetin selaamista merkittävästi, ja nettisivujen lataaminen käykin nyt huomattavasti vikkelämmin kuin vielä muutama vuosi sitten. Niin ikään 5G:n luvataan parantavan tiedonsiirron nopeutta jopa kymmenkertaisesti.

Tuleeko 5G-verkko valloittamaan markkinat, kuten 4G verkko teki vain muutamia vuosia sitten? Mitä mahdollisuuksia se tuo mukanaan? Muun muassa näihin kysymyksiin perehdymme tässä artikkelissa. Mikäli haluat tutustua aiempien 3G- ja 4G-verkkojen kehitykseen, löytyy sivustolta mielenkiintoista tietoa myös näistä aiheista. Koska teknologian kehitykselle ei näy loppua, ei myöskään verkkojen kehitys varmasti jää tähän – uuden 5G-verkon jälkeen on luvassa jatkoa 6G:n muodossa.

Mitä 5G käytännössä tarkoittaa?

5G:llä tarkoitetaan viidennen sukupolven uutta ja paranneltua verkkotekniikkaa. Toisin kuin aiemmissa 3G- ja 4G-verkoissa, siinä hyödynnetään millimetritaajuuksia, mikä tuo internetin käyttöön uusia, varsin voimakkaita tuulia. Näiden millimetritaajuuksien avulla päästäänkin 4G:tä huomattavasti vaikuttavampiin nopeuksiin: käytännössä 5G:n nopeus voi olla jopa kymmenenkertainen verrattuna nopeimpiin 4G-verkkoihin. 5G-valmiudet omaava verkko tulee mahdollistamaan enimmillään jopa gigan mobiililaajakaistayhteydet. 5G-verkon merkittävimpänä hyötynä on siis entistä nopeampi ja luotettavampi tiedonsiirto.

Esimakua 5G-verkon mahdollisuuksista on jo saatu, sillä monissa Suomen kaupungeissa on aloitettu 5G-tukiasemien testaaminen. 5G-asemat lähettävät nyt mikroaaltosäteilyä 3,5 gigahertsin taajuudella, ja muutaman vuoden päästä aletaan todennäköisesti käyttää myös millimetriaaltoja. 5G-tekniikan on arveltu kymmenkertaistavan langattoman laajakaistan nopeuden 10 gigabitin maksiminopeuteen. 5G-mobiiliyhteydet ovat siis entistä parempia muun muassa tv-ohjelmien ja terävien 4K-videoiden katseluun. Tämän myötä langattomasta laajakaistasta tulee kova kilpailija kiinteälle internet-yhteydelle.

Milloin?

Kuten mainittu ylempänä, 5G-verkkoa on jo alettu käyttämään useissa Suomen kaupungeissa. Vaikka on selvää, ettei 5G tule kokonaan korvaamaan 4G:tä vielä pitkään aikaan, se on jo nyt alkanut vaihe vaiheelta täydentämään sitä. Maailman ensimmäiset kaupalliset 5G-verkot pisti kuluttajille tarjontaan operaattori Elisa kesäkuussa 2018 Tampereella ja Tallinnassa. Tämänhetkisten arvioiden mukaan 5G:n käyttö tulee lisääntymään merkittävästi ensi vuoden aikana.

Suomen ensimmäinen 5G tukiasema pystytettiin testaukseen toukokuussa 2018 Kirkkonummelle, ja maailman ensimmäiset kaupalliset 5G-tukiasemat asennettiin saman vuoden kesäkuussa Tampereelle kolmeen eri kohteeseen. Syksyllä 2018 aloitettiin 3,4–3,8 gigahertsin mikroaaltosäteilyn lähettäminen koeluontoisesti muun muassa Espoossa, Helsingin keskustassa, Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Oulussa sekä Vantaalla. Tammikuussa 2019 operaattoriyhtiö DNA avasi oman 5G-verkkonsa Helsingin keskustaan. Verkkoa aiotaan laajentaa, kun 5G:tä tukevia päätelaitteita on enemmän markkinoilla.

Mahdollisuudet

Ensimmäisenä 5G-verkosta pääsevät hyötymään pientaloasujat, jotka saavat 5G:n kautta oman ruuhkattoman nettikaistan kotiinsa. 5G pääsee lähes kiinteään nettiin verrattaviin nopeuksiin, siis noin 1G nopeuteen. 5G:llä voi katsoa suoratoistopalveluita pätkimättä ja pelata verkossa viiveettä. Verkon viipaloinnin avulla verkkopalveluita voidaan räätälöidä kotien ja yritysten tarpeisiin. 5G mahdollistaa myös mobiiliverkon käytön entistä tehokkaammin myös muuhun kuin puhelimien tai muiden päätelaitteiden väliseen viestimiseen.

5G-verkon hyöty voi jo näkyä konkreettisesti esimerkiksi niin, että samaa verkkoyhteyttä käyttävät pystyvät samanaikaisesti esimerkiksi katsomaan videoita ja lataamaan materiaalia niin, että kaikkien yhteys toimii pätkimättä. Suomessa on paljon pientaloja, joissa ei päästä tarvittaviin siirtonopeuksiin kiinteillä 4G-verkoilla. Esimerkiksi pelatessa lyhytkin viive on merkittävä, jolloin 5G toimii paremmin kuin 4G. Myös virtuaalitodellisuuspelit ja muut innovaatiot ovat yleistymässä, ja niissä 5G tulee olemaan tarpeellinen.

Laitteet

Mitä 5G-laitteita on Suomessa jo myynnissä ja saatavilla? Eri operaattoreilla on myytävänä muutamia erilaisia 5G-verkkoa tukevia puhelimia. Niiden hintaluokka on tällä hetkellä noin tuhat euroa, mutta on odotettavissa että niiden yleistyessä hinnatkin tulevat laskemaan. 5G-puhelinten myynti on lähtenyt kohtalaisen hyvin käyntiin. Yhtiöillä on myynnissä myös reitittimiä, jotka voidaan yhdistää uusiin 5G-verkkoihin, jolloin ne jakavat mobiiliyhteyden eteenpäin eri laitteille lähiverkossa.

Tuleeko 5G-verkko valloittamaan markkinat?

Suomen liikenne- ja viestintäministeriö on käynnistänyt 5G Momentum -hankkeen, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta 5G-verkkojen teknologian kärkimaa. 5G-mobiiliverkot vaativat valokuituverkon laajentamista ja lisäämistä, ja tukiasemia tarvitaan enemmän, koska 5G-taajuuksilla on lyhyempi kantama. Samasta syystä on odotettavissa, etteivät 5G-verkot tule haja-asutusalueiden asukkaiden saataville ainakaan lähitulevaisuudessa. Tulevaisuudessa 5G tulee mahdollistamaan esimerkiksi autonomiset autot sekä kaikkien kodin laitteiden yhdistämisen internetiin.

Mitä käy 4G:lle?

4G ei ole katoamassa minnekään, sillä 5G-verkon pitää vielä hyödyntää osittain 4G-teknologiaa, jotta se voi toimia. Toistaiseksi 5G- ja 4G-verkot toimivat siis rinnakkain, ja 5G-teknologiaa rakennetaankin tällä hetkellä olemassa olevan 4G:n päälle niin sanottuna kapasiteettikerroksena. Myös uusien 4G-tukiasemien rakentamista ja 4G-toiminallisuuksien kehittämistä jatketaan, mikä johtaa myös 4G-palveluiden käytettävyyden paranemiseen. 5G-verkko myös vie kuormitusta pois 4G-verkolta, minkä ansiosta 4G-verkon siirtonopeus paranee.

Mitä 5G:n jälkeen?

Teknologian kehitykselle ei näy loppua. Näin voidaan arvioida, että 5G:n jälkeen seuraavana edessä on mitä todennäköisemmin 6G. Muutokset tapahtuvat yleensä noin 10 vuoden sykleissä: 1G eli NMT lanseerattiin 80-luvulla, 2G eli GSM tuli 90-luvulla, 3G eli UMTS tuli käyttöömme 2000-luvulla ja 4G eli LTE taas 2010-luvulla. 5G on tulossa nyt 2020-luvulla, joten 6G:n voi olettaa tulevan markkinoille 2030-luvulla.